Selo.rs – Seoski turizam Srbije na jednom mestu

Pre par godina na društvenim mrežama kružila je jedna sjajna kampanja pod nazivom Svetske, a naše. Prirodne lepote Srbije, pokrenuta od strane Selo.rs, sa željom da ljudima iz Srbije približe lepote zemlje u kojoj živimo, a koje ne zaostaju mnogo za svetskim poznatim atrakcijama.

Foto: Aleksandar Veljković

Kao student turizmologije i neko ko želi da se bavi seoskim turizmom, često sam posećivala sajt Selo.rs, a ideja da napišem priču o ovoj platformi došla je kada me je Jovana Miljanović povezala sa Milošem Gajićem „jer nikad se ne zna za šta može pasti neka saradnja“. I stvarno, nikad se ne zna!

Seoski turizam Srbije

Miloš Gajić (33) je rodom iz Valjeva i bavi se digitalnim marketingom u turizmu, a ovom projektu priključio se 2015. godine. Zadužen je za razvoj sajta i najšire rečeno promociju različitih destinacija prirode Srbije na internetu. Selo.rs je zapravo glavni projekat Nacionalne asocijacije Seoski turizam Srbije, a osim što je fokus na platformi koja okuplja bazu seoskih domaćinstava koja se bave turizmom, na sajtu možete naći i smeštaj koji se nalazi u nekom drugom prirodnom ambijentu: na planini, jezeru, banji. Pored toga, članovi asocijacije organizuju i brojne seminare i edukativne radionice o korišćenju interneta u promotivne svrhe u turizmu, ali i o mnogim drugim stvarima koje su bitne za sve one koji se bave turizmom.

seoski turizam

Miloš na jednom od predavanja

Poslednja takva edukacija održana je početkom decembra 2019. u Ljigu kada se okupilo preko 100 vlasnika objekata iz cele Srbije. Bilo je prisutnih sa Tare, Zlatibora, Fruške gore, Drine, ali iz sela Šumadije, vojvođanskih salaša, Stare planine i Divčibara. Svi oni okupili su se da unaprede svoje znanje u oblasti marketinga, ali i da saznaju promene u novim zakonskim regulativama i bespovratnim fondovima namenjenim daljim ulaganjima u posao. Pored velikog odziva i pozitivnih utisaka, svi prisutni su izrazili želju za ponovnim okupljanjem, ovog puta višednevnim, kako bi dodatno unapredili svoje poslovanje.

A kako je uopšte nastala Nacionalna asocijacija Seoski turizam Srbije, ispričao je gospodin Vlada Ivanović, osnivač asocijacije.

– Nacionalna asocijacija osnovana je 2002. godine od strane 9 udruženja, iako danas neka od njih više ne funkcionišu. Ideju za osnivanje jedne ovakve asocijacije dobili su pojedinci iz turističkih organizacija, kao i domaćini iz seoskih domaćinstava u tadašnje vreme. U početku je bilo 50 domaćinstava u desetak opština, a danas imamo oko 1000 domaćinstava u 82 opštine.

rajski-konaci

Rajski konaci u Leušićima kod Gornjeg Milanovca

Na sajtu Selo.rs možete naći seoska domaćinstva iz cele Srbije, ali po Miloševim rečima najviše domaćinstava ima iz okoline Gornjeg Milanovca, dok ih najmanje ima iz južne i istočne Srbije. Smeštaj možete naći po kategorijama ili po regionu gde se nalazi, a osim seoskih domaćinstava, možete naći i apartmane, vikendice, gostinske kuće, brvnare i vajate i dr. Ukoliko već imate na umu u koji kraj Srbije biste išli, onda pogledajte destinacije koje ova platforma nudi. Na sajtu možete naći i smeštaj koji nije na selu, pa je meni za oko zapala kućica na drvetu na obali Drine, u Banji Koviljači.

Kako funkcioniše sajt Selo.rs

Registracija korisnika na sajtu Selo.rs je besplatna. Ukoliko ste vlasnik smeštajnog objekta i želite da vaš smeštaj i turistička ponuda budu vidljivi, potrebno je da se registrujete i potom ubacite sve potrebne podatke – informacije o smeštaju, dodatnim aktivnostima koje nudite gostima, fotografije. Ukoliko ste gost, stvari su drugačije – da biste kontaktirali neki smeštajni objekat, potrebno je da se registrujete.

– Gost rezerviše kao na modernim rezervacionim sistemima: ostavi svoje kontakt podatke, a nakon potvrde rezervacije, sistem napravi razmenu kontakt podataka radi uspostavljanja brže komunikacije – objašnjava Miloš.

Sajt je 2007. godine ostvario 300.000 poseta, ali kako su krenuli aktivnije da rade na promociji sajta i ideje o seoskom turizmu u Srbiji, sada ostvaruje i do milion poseta godišnje. Seoska turistička domaćinstva su 2006. godine 90% gostiju dobijala preko ovog sajta. Na pitanje kako „mere“ posete, Miloš odgovara da su u početku domaćinstva slala izveštaje udruženju, a sada postoji poseban rezervacioni sistem, pa svaka rezervacija preko sajta ostaje zabeležena u sistemu i omogućava im da prate statistiku. Danas na primer, čak 4000 ljudi dnevno smeštaj u Srbiji traži na njihovom sajtu:

– Time pomažemo ljudima i „pravimo im posao“, kako onima koji tek kreću sa izdavanjem smeštaja, tako i onima koji su već dugo u tome. Imamo pozitivan primer kako je jedno domaćinstvo u selu Mionica (opština Kosjerić) krenulo da se bavi seoskim turizmom jer je videlo na primeru „komšija“ da to može biti unosan posao. Tako je zahvaljujući brojnim rezervacijama u Gostoljublju, nastalo i Milogošće, koje je sada takođe puno gostiju.

Zanimljiva ponuda kao ključ uspeha

Zanimalo me je da li se neko seosko domaćinstvo može izdvojiti po broju poseta, odnosno rezervacija, ali Miloš kaže da ne može da izdvoji baš nijedno. Ipak, poručuje da je za povećanje poseta bitno kreiranje zanimljive ponude, koja se ne ogleda samo u domaćoj hrani i uživanju na čistom vazduhu, već se sastoji od različitih tura koje domaćini ili sami gosti mogu organizovati, dobro osmišljeni i raznovrsni jelovnici, kao i dodatne aktivnosti koje se mogu raditi u samom smeštaju. Osim toga, za uspeh je podjednako važna dobro organizovana promocija na internetu. Dobra priprema i kvalitetno predstavljanje turističke ponude su osnova za napredovanje u poslu. Shodno tome, izdvojila sam jedno domaćinstvo čiji rad pratim već duže vreme, a koje se upravo po ponudi i promociji izdvaja od mnogih drugih. Osim smeštaja, Ranč Dobro prase gostima nudi i brojne aktivnosti, a na slikama ispod možete videti samo neke od njih.

Domaća hrana i stari zanati 

Zahvaljujući projektu Švajcarske razvojne agencije „Osnaživanje žena u ruralnim područjima Šumadije i Kolubare“ čiji je cilj bio ekonomsko i društveno osnaživanje žena u ruralnim sredinama koje se već bave seoskim turizmom ili proizvodnjom tradicionalnih prehrambenih i zanatskih proizvoda, osim finansijske podrške i podrške u vidu unapređenja kvaliteta proizvoda i usluga, povezivanja sa drugim ženama preduzetnicama, omogućeno je i njihovo predstavljanje na sajtu Selo.rs.

Osim smeštaja, na sajtu možete naći i tradicionalne proizvođače iz Šumadije i Kolubare koji proizvode domaću hranu, kao i one koji se bave starim zanatima. Pa tako, ako želite da probate dobar sir i kajmak to možete učiniti kod Radojke Đorđević iz Donje Sabante, ako vam je potrebno domaće brašno od kukuruza, pšenice, ovsa ili raži onda je tu Vodenica Cicić koja se nalazi u Stragarima, a ako biste želeli da kupite unikatne vezene i heklane proizvode, uradite to kod Danice Davidović u selu Krćevac kod Topole. Vesna Milić iz Kadine Luke pravi domaći livadski i bagremov med, a Anina domaća zimnica iz Ovsišta je pravo umetničko delo.

I za kraj, iskoristiću priliku da preporučim porodice koje se bave seoskim turizmom podno Stare planine, a koje od srca preporučujem: Vila Bogdanović iz Kalne i Domaćinstvo Nada i Miki koje se nalazi u Inovu. O Bogdanovićima sam već pisala i priču možete pročitati ovde, a o Nadi i Mikiju priča tek sledi. Naravno, Milošu je bilo znatno teže da izdvoji nekoga jer je u kontaktu sa svim domaćinstvima iz Srbije, ali je za ovu priliku izdvojio Domaćinstvo Ognjište iz sela Podbukovi podno Divčibara koje vodi gospođa Milja Obradović, već nadaleko poznata kao sjajna i vredna žena i domaćica, kao i Kuću Čolovićadomaćinstvo u srcu Šumadije u kome se traži mesto više!

 

*Fotografije preuzete sa sajta Selo.rs i sa fejsbuk profila Ranč Dobro Prase i Rajski konaci

 

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *