Opančar od ranog detinjstva

Opančar u svojoj "radionici"

Već duže vreme planiram da pokrenem blog o selima, iz moje velike ljubavi prema selu. Već sam unapred isplanirala kod koga ću ići i o kome ću pisati, a onda sasvim spontano, sa ocem sam svratila kod deda Slavoljuba iz Valevca. Priča o deda Slavoljubu opančaru je moja prva priča na blogu.

Kuća deda Slavoljuba se nalazi na glavnom putu u Valevcu, kroz koji godinama prolazim na putu do mog sela. Međutim, nisam ni slutila da se tu negde „krije“ zanatlija. U današnje vreme kada stari zanati nestaju, prava je retkost naći nekoga ko se time još uvek bavi. Slavoljub Petrović je profesor fizičke kulture u penziji, a zanat je krenuo da uči još od malih nogu.

– Još kao mali sam zavoleo taj zanat pored oca, godinama smo radili zajedno. Nisam prekidao ni kada sam postao profesor. Prepodne sam uvek imao nastavu a popodne napravim po jedan par opanaka i uvek je bilo posla. Radio sam u Zaječaru i u to vreme je bilo puno zanatlija. 

Deda Slavoljub opanke pravi svakog dana i do sada ih je napravio na hiljade, a osim opanaka, pravi i cipele i mokasine. Njegov rođak Dragiša koji je bio u kući kada sam svratila, kaže da mu sadašnje cipele traju 10 godina, a imao je i jedne koje su trajale čak 25 godina. Na Dragišin komentar da bi deda Slavoljub trebao da napravi izložbu, on odgovara da „priprema nešto“.

Opanci, cipele, mokasine

Različiti modeli obuće

– Naručuju iz Kanade, Amerike, Francuske. Jedna žena koja živi u inostranstvu je tražila opanke za jednog košarkaša, kaže nosi broj pedeset, kako ćemo za njega? Rekoh pa će da napravimo, nije problem. 

Osim standardnih veličina, i ponekad „posebnog zahteva“, ovaj opančar izrađuje i minijaturne opanke, koji se prodaju kao suveniri.

Mali i veliki opanci

Kalup za najveći (50) i mali opanak

Često sarađuje sa folklornim društvima, pa je nedavno nosio uzorak opanaka u Bor, a do sada je napravio stotine opanaka za Folklorni ansambl KOLO iz Knjaževca. Prosečno vreme koje je potrebno za izradu jednog para opanaka je četiri sata. Cena opanaka zavisi od modela, opanci su oko 2.000, a cipele 5.000 – 7.000 dinara.

– Kad kažem da mi treba četiri sata da napravim jedan par, oni brišu odmah. mnogo je to kažu. Četiri sata, a nekad i pet. Nije teško da se nauči, ja sam uvek tu, samo nazovi. 

Kada je deda Slavoljub u svojoj „radionici“ opanaka krenuo da traži šumadijski kako bi pokazao razliku od ovdašnjeg, Dragiša sa osmehom kaže:

– Ama, volja mu je to da radi.

Inače, deda Slavoljub ima 80 godina. Kaže da voli da izmišlja modele i dodatke, pa je tako šumadijskom opanku dodao srpsku zastavu.

Šumadijski opanak

Šumadijski opanak sa dodatkom srpske zastave (desno)

Dok sam na kraju fotografisala deda Slavoljuba u „moru“ opanaka, Dragiša opet sa osmehom:

– Bre, ovaj moj čiča se proslavio u 80. godini!

 

 

© Fotografije:  Provereno loše fotke

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *